Leinstrand (Øysand)

Кладбище

Historikk

Tidligere krigsgravplass for jugoslaviske, sovjetiske og polske fanger. Gravplassen lå like ved den gamle Udduvollbrua over Gaula, i tidligere Leinstrand kommune (nå Trondheim). Gravplassen er også omtalt som Øysand.

Gorduskompaniet gjennomførte gravflytting fra Leinstrand høsten 1953. I deres rapport oppgis det at man fant 39 sovjetiske (flyttet til Vinjeøra krigskirkegård), 124 jugoslaviske (flyttet til Moholt kirkegård) og 2 polske (flyttet til Moholt kirkegård). I rapporten står det ellers:

"Gravplassen er bevokst med veldige trær og gravene ligger delvis under disse trær og delvis rundt dem, det er praktisk talt bare sandjord her og også her var feldtene bra markert ovenpå jorden. […]"

"Om gravplassen Leinstrand er det ikke noe spesielt å fortelle, her var det hverken massegraver eller fellesgraver, idet hver gravlagt person var begravet for seg og det var også ovenpå markert en kant som markerte hvor vedkommende lå. De opptegnelser og notater som man hadde om denne gravplass på forhånd stemte relativt godt med de faktiske forhold."

Кладбище
Leinstrand (Trondheim), Sør-Trøndelag (Trøndelag), Norge
Категория
Сортировка