Bodø kirkegård

Gravplass

Historikk

På denne kirkegården er 19 falne fra Samveldestatene (Commonwealth) gravlagt. Fem av dem døde under 1. verdenskrig, 14 under 2. verdenskrig. De fem døde fra første verdenskrig var mannskap fra HMS "India" som ble torpedert i Vestfjorden i 1915.

Under 2. verdenskrig ble også 11 sovjetiske døde gravlagt her. Deres graver ble flyttet til Tjøtta sovjetiske krigsgravplass under Operasjon Asfalt i 1951.

Minnesmerker – Samveldestatene

1. verdenskrig: De fem omkomne har et felles gravsted på den eldste delen av kirkegården. Grava er markert med ei høy gravstøtte med følgende inskripsjon:

Til Erindring
om 5 britiske sjømænd
fra
H.M.S. India
torpederet i Vestfjorden
8de August 1915

På motsatt side av steinen er det i senere tid satt opp ei navneplate med de fem omkomnes navn og rang.

2. verdenskrig: De 14 falne er gravlagt på et eget felt på kvartal 129. Gravene er markert med 13 gravstøtter (to ukjente har felles gravstøtte).

Minnesmerker – sovjetiske

Tidligere: Flere av gravene var markert med individuelle gravkors. Et bilde fra den eldste (vestligste) delen av kirkegården viser tre likt utformede gravkors hvor de dødes navn og data registrert på russisk.

På en annen del av kirkegården ble det i 1945 reist et monument med teksten: «Память советским гражданам погибшим в фашистско немецком плену 1942–1945» (Til minne om sovjetiske borgere som døde i fascistisk tysk fangenskap 1942–1945).

Gravkorsene og monumentet ble fjernet ved gravflyttingen i 1951. 

Nåværende: På 1950-tallet ble det reist en "standardstein", trolig der monumentet fra 1945 stod.

Lokasjon
Bodø, Nordland, Norge
Kategori
Sortering