Tjøtta internasjonale krigsgravplass

Gravplass

Historikk

Krigsgravplass like ved Tjøtta sovjetiske krigsgravplass på Helgelandskysten. Tjøtta internasjonale krigskirkegård, også kalt «Rigelkirkegården», er gravstedet til de gjenfunne fra fangetransportskipet «Rigel» som ble senket mellom Rosøya og Tjøtta 27.11.1944. Ombord i skipet var det ca. 2500 krigsfanger. Om «Rigel»-katastrofen og gravplassen skriver Krigsgravtjenesten i 1979:

Det antas at ca 2400 [av de omkomne] var sovjetiske krigsfanger, noen norske samt skipets los og tyske desertører. De aller fleste omkom ved senkningen. Bergingen av de omkomne i ‘Rigel’ ble påbegynt våren 1969 og avsluttet høsten 1970. De jordiske rester av de omkomne som ble funnet i og omkring skipet ble gravlagt i en egen kirkegård (’Rigel-kirkegården’) […]. De omkomne hvis navn ikke kjennes ble gravlagt i fellesgrav.

Fellesgraven har form som en skipsgrav og er anlagt i midten av kirkegården. Skipsformen kommer til syne ved en forhøyning i terrenget. Ideen med å gi fellesgraven form som en ‘skipsgrav’ er hentet fra de arkeologiske utgravinger av gravhauger fra vikingtiden, hvor bl.a. hele skip har vært lagt i graven sammen med den døde. […]

Innhegningen av krigskirkegården består av naturstein som er hentet fra strendene på Tjøtta. Planleggingen av kirkegården er gjort av landskapsarkitekt Karen Reistad. […] Bergingen av omkomne i og omkring skipet, gravleggingen og anlegget er besørget av statlige myndigheter.

De to gravplassene ligger på vestsida av Fv17 på Tjøtta, ca. 3 fra Tjøtta ferjekai.

Minnesmerke

Om monumentet som er reist på gravplassen, skriver Krigsgravtjenesten i 1979:

Monumentet, i lys granitt, ca 3 m høyt, er formet som et kors og er plassert midt på feltet. Ved inngangen er satt opp minneplater i lys granitt, med inskripsjoner på norsk, russisk og tysk. […] Monumentet m.v. er utført av billedhuggeren Gunnar Janson. 

Lokasjon
Tjøtta (Alstahaug), Nordland, Norge