Grong kirkegård

Gravplass

Historikk

På kirkegården ved Grong kirke er det to gravsteder hvor sovjetiske falne er gravlagt. På det ene gravstedet ligger fire gravlagt. Én sovjetisk krigsfange ble gravlagt her i 1942. I 1947 ble gravene til tre sovjetiske døde flyttet hit fra tidligere gravplass ved Formofoss i Grong.

På det andre gravstedet ligger 22 gravlagt. De ble alle gravlagt her i 1953, flyttet hit fra  Kråkmoen i Overhalla (7 døde)1, Løvøy kirkegård i Flatanger (9), Namsos kirkegård (1), Ranem kirkegård i Overhalla (1) og Trones kirkegård i Namsskogan (4).

1) I registre som Sentralkontor for krigsgraver hadde i forkant av gravflyttingen i 1953, antok man at ni var gravlagt på Kråkmoen. Dette samsvarer også med sammenstilling av navnelister, fangekort og gravnumre (åtte navngitte og en ennå ukjent), men ved gravflytting ble bare sju funnet. I databasen krigsgraver.no er alle ni personposter fra Kråkmoen også knyttet til Grong.

Minnesmerke

På det første gravstedet reiste lokalbefolkningen ei minnestøtte med teksten «Reist av befolkninga i Grong til minne om våre allierte russiske soldater som døde i tysk krigsfangenskap». Øverst står to navn og to fangenummer. Gravminnet ble restaurert i 2020.

På det andre gravstedet er det ei liggende navneplate med 20 navn (skrevet på norsk og russisk). Plata har ei rød stjerne øverst, og følgende minnetekst på norsk og russisk: "Her hviler 22 sovjetiske borgere som mistet livet i Norge under krigen 1941–45, flyttet fra Namsskogan, Ranem, Krokmoen, Flatanger og Namsos."

 

Lokasjon
Grong, Nord-Trøndelag (Trøndelag), Norge
Гронг, Нур-Трёнделаг, Норвегия
Kategori
Sortering