Sundby

Gravplass

Historikk

Gravplass i nærheten av fangeleiren på Sundby i Saltdal. Ni sovjetiske krigsfanger ble gravlagt her i 1945. Sommeren 1945 ble de døde flyttet til Botn krigskirkegård og senere (1951) til Tjøtta sovjetiske krigsgravplass.

Stedet ligger på et høydedrag vest for Gammelveien 207 i Saltdal. Følg traktorveg opp på flata Memoen. Den tidligere gravplassen ligger nord på flata med utsikt over dalen.

Minnesmerke

Like etter freden reiste gjenlevende fanger et minnesmerke som fortsatt står på den tidligere gravplassen. På forsida er det innfelt ei metallplate. Den opprinnelige plata har gått tapt, men det er i senere satt opp ei ny plate med tekst på russisk og norsk:

Til evig minne over de kammerater som ofret sitt liv for at vi skulle seire over de nasistiske mordere. Skutt: To sovjetiske soldater. Død av sult og umenneskelig behandling: Syv sovjetiske soldater.

Videre står en tekst bare på norsk:

Nedre Sundby Fangeleir ble bygget på området nedenfor her, og var i bruk fra 1942 til høsten 1945. Ca 500 fanger levde et umenneskelig liv i denne leir. De døde ble gravlagt på dette sted, men etter frigjøring flyttet til krigskirkegården i Tjøtta.

Lokasjon
Saltdal, Nordland, Norge
Салтдал, Нурланн, Норвегия
Kategori
Sortering