Botn krigskirkegård

Gravplass

Historikk

Tidligere krigskirkegård i Botn i Saltdal, anlagt sommeren/høsten 1945 som felleskirkegård for tidligere gravplasser ved fangeleirer i Saltdal. Gravplassen lå nord for den tidligere fangeleiren i Botn. I denne leiren var det jugoslaviske fanger fra høsten 1942, fram til de gjenlevende fangene ble flyttet derfra våren 1944. Samme sommer kom det sovjetiske fanger dit. 

Anlegget ble planlagt av sokneprest L.M. Vågdal som formann i «Fangegravnemnda i Saltdal 1945», og tegnet av skogassistent Thore Sundby, Bodø. De var også ansvarlige for et tilsvarende anlegg på Hestbrinken. For begge stedene utarbeidet Vågdal detaljerte rapporter med beskrivelse av anlegget, navnelister over de identifiserte, og informasjon om hvor de døde tidligere hadde vært gravlagt.

I alt ble det i 1945 gravlagt 185 døde på Botn krigskirkegård, 111 sovjetiske og 75 jugoslaviske. Av de sovjetiske ble 1 flyttet dit fra Graddis, 5 fra *Polarsirkelen, 9 fra Sundby, 25 fra Nestby, 5 fra Saltdal kirkegård, 3 fra Saltnes, 30 fra Stamnes og 32 fra tidligere gravplass i Botn. På ettersommeren 1945 ble gravlagt 1 fra *Dypendalen på Saltfjellet.

Av de jugoslaviske ble 69 flyttet dit fra ulike steder rundt Botn leir: 3 fra ei myr, 6 fra ei fellesgrav, og 60 fra den ordnede gravplassen ved leiren. I tillegg var det to massegraver ved leiren, ei stor og ei mindre. Disse gravene ble innlemmet i den nye krigskirkegården uten å bli åpnet. Til Botn krigskirkegård ble det også flyttet 1 fra Pothus og 5 fra *Polarsirkelen.

Anlegget var delt i to hovedfelt, et sovjetisk mot sør og et jugoslavisk mot nord. Det sovjetiske feltet bestod av del A (rekke I og II) og del B (rekke III og IV). Det jugoslaviske feltet bestod av del A (rekke I–III) og del B (rekke I–III). Rekke II i del A var den minste av de opprinnelige massegravene. Den største massegrava lå lengst nord i feltet.

Under «Operasjon asfalt» i 1951 ble de sovjetiske døde flyttet herfra til Tjøtta sovjetiske krigsgravplass. De jugoslaviske gravene i Botn ble i 1953–54 flyttet til den nye jugoslaviske krigsgravplassen. Denne ble anlagt like sør for gravplassen fra 1945. I forbindelse med flyttinga ble også de to massegravene åpnet.

Vegen som går fra dagens E6 og opp til Botn ble omlagt på 1960-tallet. Dagens vegtrasé skjærer deler av gravplassen fra 1945.

Minnesmerker

Minnet om de jugoslaviske fangene er ivaretatt på Botn jugoslaviske krigsgravplass fra 1953–54.

Til minne om de sovjetiske falne ble det på 1950-tallet reist en «standardstein». Denne står ikke på den tidligere gravplassen, men på sørsida av den dagens jugoslaviske gravplass.

Lokasjon
Saltdal, Nordland, Norge
Салтдал, Нурланн, Норвегия
Kategori
Sortering