Pothus

Gravplass

Historikk

Tidligere krigsgravplass i nærheten av fangeleiren på Pothus (Lillealmenningen) i Saltdal. 52 sovjetiske og tre jugoslaviske døde var gravlagt her. Den ene av de jugoslaviske ble i 1945 flyttet til Botn krigskirkegård og senere til den jugoslaviske krigskirkegården i Botn.

Gravene til de sovjetiske falne ble i 1945 flyttet til den nye Hestbrinken krigskirkegård. Dit ble også to av de jugoslaviske døde (overløpere) flyttet. Gravene på Hestbrinken ble i 1951 flyttet til Tjøtta sovjetiske krigskirkegård

Minnesmerke

Minnestøtta som ble reist i 1945 står fortsatt på den tidligere gravplassen. Den har følgende tekster på norsk og russisk:

Her hviler russiske krigsfanger som døde i tysk fangenskab 46 mann døde av sult 5 mann skutt og 3 serbere Død i tiden 1.1.44–7.5.45. | Dere falt i kampen mot nazismen for friheten, fedrelandet og hele Europa. Hvil i fred, kjære kamerater, fedrelandet vil aldri glemme dere.

Støtta er restaurert i nyere tid.

Atkomst fra Lillealmenningsveien (8255 Røkland), parkeringsplass like nord for nr. 62. Derfra går en merket sti i vestlig retning. Følg stien drøyt 100 m, ta av til høyre og følg sti opp på platået Økseengnøva hvor støtta står.

Lokasjon
Saltdal, Nordland, Norge
Kategori
Sortering