Botn

Gravplass

Historikk

Gravplass i nærheten av fangeleiren Botn i Saltdal. De første jugoslaviske fangene kom til leiren sommeren 1942. De fleste fangene som døde det første året, ble gravlagt i massegraver. Området hvor massegravene lå ble i 1945 innlemmet i den nye Botn krigskirkegård

Gravplassen som her beskrives ble etablert etter at Wehrmacht overtok ansvaret for leiren våren 1943. Den nye gravplassen bestod av enkeltgraver, og er beskrevet å ligge «oppunder fjellet mot aust» (jf. Vågdal 1946). 75 jugoslaviske fanger ble gravlagt i enkeltgraver her. De gjenlevende jugoslaviske fangene ble våren 1944 flyttet til Saltfjellet, og sommeren 1944 kom det sovjetiske krigsfanger til Botn. Gravplassen «oppunder fjellet» ble opprettholdt som gravplass for leiren, og 32 sovjetiske fanger ble gravlagt der.

Etter 2. verdenskrigs slutt ble det etablert den nye Botn krigskirkegård etablert av en oppnevnt komité under ledelse av sokneprest Vågdal. Gravene fra gravplassen «oppunder fjellet» ble flyttet inn på den nye krigskirkegården, i egne felt for jugoslaviske og sovjetiske. De sovjetiske gravene ble i 1951 flyttet til Tjøtta sovjetiske krigskirkegård. I 1954–54 ble de jugoslaviske gravene flyttet til den nye Botn jugoslaviske krigskirkegård like sør for krigskirkegården fra 1945.

Lokasjon
Saltdal, Nordland, Norge
Kategori
Sortering